Alm är träd som betyder mycket

  1. Trädfällning24
  2. Nyheter
  3. Alm är träd som betyder mycket

Alm är träd som ofta planteras som vård- och alléträd. Arten är ett 30-40 meter högt träd med elliptiska och mycket sträva blad med dubbelsågad kant. De allra flesta känner nog igen alm om de ser det. De har till och med frukt som är en vingad nöt som även är vindburen.

Även om vi hade känt igen arten så är alm träd som inte är vanlig i Sverige. Ju längre norr vi kommer desto sällsyntare är den, till slut anträffas bara enstaka träd som en liten kvarleva från en varmare tidsperiod. Alm som planteras i parker och alm som växer i det vilda skiljer sig dessutom åt. I våra parker och alléer blir almen sannolikt högst av alla träd, upp till 30 meter. Däremot blir de inte särskilt bredda och stora, som lönnen och linden blir.

 

Användningsområde för almträd

Även om alm är träd som inte är så vanliga i Sverige så finns det gott om användningsområde för dem. Stammen ger exempelvis ett mycket starkt, vackert ådrigt, möbelvirke. Virket har även använts som material till bland annat segelfartygs och kanalpråmarr bottenplankor, speciellt i Storbritannien.

De små almfrukterna växer ofta rikligt i klasar. Dessa är ätbara, antingen direkt när man plockat dem, i en sallad eller stekt i smör. Tänk på att de ska vara ljust gröna och inte gulnat/torkat in. Smaken är svagt nötaktig.

 

Kort fakta om almträd

  • Trivs bäst på fuktiga lerhaltiga mullmarker med inslag av kalk
  • Kan bli upp till 500 år gammalt
  • Är ganska skuggfördragande och förhållandevis köldhärdig
  • Är mycket stormfast på grund av pålrot med kraftiga marknära rötter
  • Det är förbjudet att föra in alm till Sverige på grund av almsjukan

 

Hårt drabbat av almsjuka

Tyvärr är almen hotad av almsjuka som orsakas av svampen Ophiostoma novo-ulmi. Det är en mycket allvarlig sjukdom som sprids med almsplintborren eller via rötterna. Det kan även spridas genom sågar eller andra verktyg som har använts i sjuka träd. När det kommer till beskärning eller hantering av träden är det alltså väldigt viktigt att vara medveten om hur man ska göra för att undvika smitta mellan träden.

Almsjukan har funnits länge i Sverige men som en sjukdom med ett långsamt förlopp. Sjukdomen har ett dramatiskt förlopp och de infekterade träden börjar vissna efter ett par veckor och kan dö inom två år.tree-surgeon-1766111_1920

Även om det kan kännas hopplöst med almsjukan så finns det sätt att känna igen svampen på almträd. Man kan titta efter vissna grenar och kvistar. Almsplintborren gnager bark i de tunna grenarna och sprider då sjukdomen. Trädet kommer ”flagga” med gula eller bruna löv i de drabbade grenarna och efterhand dör trädet helt.

Drabbade träd kan tyvärr inte botas men det går att förebygga spridning. Almträd som är sjuka behöver fällas när friska ska beskäras är det viktigt med rena verktyg. Det kan vi på Trädfällning24 hjälpa till med. Vi ser även till att rötterna tas bort eftersom de kan sprida sjukdomen. Fyll i formuläret för en kostnadsfri offert!